Episode 83 - Når alle blir sine egne mediehus

Rema 1000 planlegger det. Paleet har gjort det. Drammen kommune har gjort det, og nå kommer flere etter. Private og offentlige organisasjoner blir sine egne mediehus. Til stor forargelse for de redigerte mediene.

Digital transformasjon og disrupsjon står i fokus. Kampanje arrangerte Media Business 2016-2020 onsdag 31. mai, med fokus på "Post den digitale transformasjonen". Men finnes det noe slikt, og er mediehusene på noen som helst måte forbi? Det vil aldri være noe slikt som "post den digitale transformasjonen", men heller "post transformasjonen for å bli digital - og digitalisert". Da venter blockchain og mikrobetaling for å nevne to nye teknologier som kan disrupte mediebransjen. Mer teknologi, men ikke minst mer godt journalistisk innhold står sentralt.

Tiden da mediene hadde monopol på innhold er over. Kanal trumfer merkevare (og mediehus), og kanal trumfer innhold. Med dagens teknologi kan alle bli sine egne mediehus, og det ser vi også stadig oftere eksempel på. Sist ute er Drammen kommune som etablerer egen redaksjon for å skape sine historier, fremfor å "trykke opp pressemeldinger" til pressen. I Danmark gikk statsministeren på luften - via Facebook Live for å presentere regjeringens økonomiske planer frem mot 2025. Dagen etterpå arrangerte han den tradisjonelle pressekonferansen.

I Oslo trekker Paleet ut sin reklame i motemagasinene, og etablerer et eget digitalmagasin - fordi de ikke fikk nok igjen for annonseringen.

Det er store endringer hva gjelder ordskiftet, og de tradisjonelle mediene må akseptere disse endringene. Jo før, jo bedre. Det største problemet til mediene er i tillegg ikke fallende inntekter, men fallende tillit. Tillit som forvitres pga dårlig merking, men også fordi de svikter sitt eget mandat som den fjerde statsmakt. Når halvparten av de mediehusene deler på Facebook er på siden av samfunnsoppdraget, og hver fjerde sak er en "klikksak" så går det utover tilliten.

Mediehusene trenger ikke mer journalistikk, men bedre journalistikk - og bedre bruk av teknologi.

Gratis billett til Just Marketing + gratis Farris!

I denne episoden har vi også gleden av å tilby 10 lyttere gratis billett til Just Marketing-konferansen som blir arrangert i Oslo, tirsdag 6. juni på Victoria Kino. Og som om ikke det er nok, så sponser Farris drikke til alle som kommer!

Det eneste du trenger å gjøre er å gå inn på https://www.eventbrite.com/e/just-marketing-konferansen-tickets-26328440073?discount=Mediapuls. De 10 første som registrerer seg, får billetten gratis!

Takk for at du lytter til MediaPuls

Har du forslag til temaer og saker vi bør ta opp i MediaPuls, kan du komme med de via vår åpne sendedisposisjon på bit.ly/MediaInnspill.

Du finner Hans-Petter og Marius på HansPetter.info og Helt.Digital. Vi hadde satt veldig stor pris på om du vil abonnere og rate oss på iTunes. Alle episoder legges ut fortløpende med lenker til alt vi har snakket om på Mediapuls.no.

MediaPuls - Din puls på mediabransjen.

MediaPuls er en podcast av og med Marius Karlsen og Hans-Petter Nygård-Hansen. MediaPuls tar for seg den norske og internasjonale mediabransjen. MediaPuls vil se nærmere på innovasjon, disrupsjon, trender og endringer som berører alle som er opptatt av mediabransjen direkte og indirekte.

Business
Business/Business News
Business/Management & Marketing
Education/Educational Technology
News & Politics
Technology/Podcasting
Technology/Tech News
Technology/Gadgets