Avsnitt 4 - Åsa Jungnelius

Hennes drivkraft är inte att göra varor, utan frågorna hon jobbar med och att hon fördjupar sig. Sedan visade det sig att hon gjorde saker som också kunde bli kommersiella, och hon är närmast folklig i dag. Det var inget som hon hade räknat med, men hon är glad över privilegiet att kunna försörja sig på det hon gillar att göra.


Mellan 2007-2011 samarbetade hon tätt med Kosta Boda, och när man jobbar med företag får produktionen aldrig stå still. Men sen lades fabrikerna ned och tillverkningen flyttades utomlands, en enda fabrik finns kvar. I samma veva backade hon lite från det kommersiella. Hon undervisar hellre, är lektor på Konstfack, och skapar konst utan att skapa varor. Just nu befinner hon sig i en fas där hon inte lämnar något säljbart efter sig.


Hon är konstnären som har lyckats att omskapa gränser mellan vad som räknas som fint och fult och vars materiella konst inte sällan startar med utgångsläge i en förkärlek för materialet.


Dagens gäst är konstnären Åsa Jungnelius.

Hysteria

Sara Abdollahi fick idéen till den här Podcasten efter att ha läst Karin Johannissons bok ”Den sårade divan”. Boken handlar om kvinnor som har använt sina diagnoser som ett verktyg för att att skapa sig andrum för kreativiteten. Med Karins tankar som fond, samtalar Sara med samtida skapande kvinnor om hur har lyckats skapa sig ett eget rum för kreativitet.

Arts