avsnitt 102 - Finnmarksløpet

När jag för över tre år sedan valde att kalla denna podcast för Husky var det för att jag verkligen inte kunde tänka mig en bättre symbol för de människor och de aktiviteter som jag ville porträttera. Efter att på nära håll ha fått bevittna riktiga slädhundar blev jag åter igen lycklig över att jag valt att döpa denna podcast till Husky.

Tack vare Innovasjon Norge fick jag i år möjlighet att åka långt norrut till den lilla staden Alta vid Finnmarksvidda där start och mål går för Finnmarksløpet. Tävlingen har arrangerats varje år sedan 1981 och tävlingen är uppdelad på en distans på 500 kilometer och en på 1 000 kilometer, män och kvinnor tävlar i en och samma klass. Det finns även en juniorklass som tävlar med max sex hundar på distansen 200 kilometer.

Trine Lyrek, ena halvan av Trasti og Trine, är en rutinerad förare som har tävlat i både Finnmarksløpet och Iditarod. I år tävlar hon inte, men hennes dotter Hanna vann juniorklassen och fler av Trines hundar tävlade i andra spann - möt bägge i detta avsnitt. Jag pratar även med Harald Tunheim, en veteran som vunnit Finnmarksløpet och som deltagit på Iditarod.

Följ med reportaget från norr och få en inblick i inte bara Finnmarksløpet, utan även i livet omkring hundarna, hundspannen och dess plats i vårt friluftsliv.

Husky

Husky är en podcast som samlar historier och intervjuer från människor som på olika vis utmanar det bekväma i vardagen, som utmanar sina gränser och även inspirerar oss andra att följa efter. Bergsguider, skidåkare, löpare, äventyrare och entreprenörer som lever för sin passion, sitt intresse och sin talang. Ofta på väg upp, eller ner, för snöiga berg och längs med slingrande stigar utan slut.

Sports & Recreation