Avsnitt 25 - Ego

I inget avsnitt har Navid känt så mycket som detta. I inget avsnitt har Björn avbrutit så mycket som detta. Det börjar ganska snällt, med ett samtal mellan två pingviner om dom psykologiska aspekterna av ego. Freud får vara med, och Navid ger en oförglömlig bild av det uppblåsta egot, och dess bräcklighet. Skillnaderna mellan ett manus-bundet och ett intuitivt liv synliggörs, och pingvinerna hittar varsin ny ingång till ego. Så småningom får vi, lite otippat, reda på sambandet mellan kokosnöts-skal och viljans betydelse i våra liv. 

Men dom första 30 minutrarna är ändå bara en lågmäld och artig ouvertyr. När samtalet sedan övergår till dom andliga aspekterna av egot blir det dom kanske intensivaste 40 minutrarna någonsin på isflaket. Navid får hjärtklappning när Björn talar om donuts och klivet bakåt från toppen av en 100 fot hög bambupåle. Poddpingvinerna upptäcker att både Benjamin Button och John Cleese har en hel del att lära oss, och att spirituella knipövningar och humor hör till dom hemliga framgångsfaktorerna på resan genom livet. Björn hyllar det otadliga uppsåtet, och Navid känner sig inte hållen, utan fallen. Björn brandtalar till den riktiga människan, och anklagar Ior för att vara en energitjuv. Navid marinerar oavbrutet i den oefterhärmliga marinaden vi kallar kubbighet. Kul och jobbigt på samma gång. 

Välkommen till den längsta dagen på isflaket någonsin. Och då har vi ändå klippt bort rätt mycket. Det är trots allt högsommar på Antarktis just nu. 

Björn & Navid

Döden, tvivel, vad är maskulinitet och hur funkar egentligen intuition? Kan det goda samtalet skingra det mörker som ibland hotar omsluta oss? I podden Björn & Navid tar vännerna Björn Natthiko Lindeblad och Navid Modiri upp en rad olika existentiella ämnen som önskats av lyssnare över hela landet. I tankeväckande, varma och reflekterande samtal ger de båda sinsemellan olika männen inga färdiga svar, bara inspiration till hur vi alla kan bli bättre på att prata med och lyssna på varandra.

Society & Culture